Gerincsérülések

Melyek a jellegzetes gerincsérülések?

A gerincoszlopot csigolyák, porckorongok és szalagok építik fel. A csigolyák által alkotott gerinccsatornában található a gerincvelő. A gerincvelőből a csigolyák közti résekben lépnek ki a gerincvelői idegek. A túlzott erőbehatás következtében a gerincoszlop alkotóelemei külön-külön és együttesen is sérülhetnek. A csigolyák elmozdulhatnak egymáson, szalagsérülés, porckorongsérülés, csonttörés léphet fel. A gerincvelő és a gerincvelőből kilépő idegek is károsodhatnak. Gerincsérülés esetén súlyos idegrendszeri károsodás, érzés- és mozgászavar, bénulás, harántlaesio (teljes gerincvelői károsodás) alakulhat ki.

A gerincsérülések kialakulása

A gerincoszlop sérüléseit rendszerint súlyos külső erőbehatás okozza. A közvetlenül a gerincet érő ütés hatására direkt gerincsérülés jön létre. A fejre, ülepre, nyújtott alsó végtagra esés során fellépő erőhatás indirekt gerincsérülést okozhat. A gerinc extrém mértékű nyújtása, hajlítása következtében a csigolyatestek összenyomódhatnak, összeroppanhatnak, a csigolyanyúlványok leszakadhatnak.

 A gerincsérülés tünetei

-gerinctáji fájdalom, hátfájás, derékfájás, nyakfájás
-több irányba kisugárzó fájdalom
-mozgáskorlátozottság
-mozgási fájdalom
-fejfájás, általános rosszullét
 

A baleset után nem feltétlenül jelentkezik azonnali gerinctáji fájdalom – hátfájás, derékfájás, nyakfájás. A panaszok esetleg csak néhány óra múlva manifesztálódnak. Ilyenkor a beteg mozgása során további, életveszélyes károsodások alakulhatnak ki. Gerincsérülés gyanúja esetén ezért forduljunk orvoshoz.

A gerincsérülések kezelése

A gerincsérülések kezelési módja a sérülés helyétől és a sérülés okozta idegrendszeri tünetektől függ. Ha a sérülés idegrendszeri tüneteket nem okoz és a gerincoszlop stabilitása nem károsodik, konzervatív (nem műtéti) terápiát folytatnak. Idegrendszeri tünetek, instabil törés esetén általában műtéti beavatkozás szükséges.

Nyakcsigolya sérülések

A nyaki gerinc sérülései a nyúltvelői légzőközpont közelsége miatt súlyos idegrendszeri tüneteket, életveszélyes szövődményeket, azonnali halált okozhatnak! Nyaki gerincsérülés gyanúja esetén már az elsősegélynyújtás során is fokozott körültekintésre van szükség. A sérült csak szakszerű rögzítésben, vákuummatracban, nyakrögzítő gallérral szállítható. Konzervatív kórházi kezelés esetén a nyakra külső rögzítést (gallért, fixatőrt) helyeznek. Műtét esetén a törést feltárják, a sérült csigolyát fémmel stabilizálják és a sérült idegeket felszabadítják.

A háti csigolyák sérülése

A háti gerinccsigolyákat a mellkas stabilizálja, ezért sérülésük esetén az idegrendszeri tünetek veszélye kisebb. A háti gerincszakasz sérülése esetén rendszerint konzervatív terápiát folytatnak. A csigolyatörés egy-két hét ágynyugalom után megkezdett gyógytorna mellett eredményesen gyógyul.

Az ágyéki csigolyák sérülése

Az ágyéki csigolyák sérülése, törése esetén a gerinc stabilitása megbomlik, a gerinc deformálódik. Súlyos esetben idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Az ágyéki csigolyák időskorban a csontritkulás miatt sérülékenyek, összeroppanhatnak. Ha idegrendszeri tünetek nem mutatkoznak, a törés speciális fűzővel, korzettel rögzíthető. A rögzítést 8-12 hétig tartják fenn. A fűző viselése mellett a beteg zavartalanul mozoghat. A rögzítés eltávolítása után célzott gyógytorna javasolt. Idősebb korban néhány hetes ágynyugalom után korai funkcionális kezelést alkalmaznak. Idegrendszeri tünetek esetén műtéti beavatkozás szükséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a baleset mechanizmusa alapján gerinctáji sérülés gyanúja merül fel, azonnal hívjunk mentőt!

Az orvos teendői

Gerinctáji sérülés esetén a csonttörés a gerinc röntgenvizsgálata alapján pontosan diagnosztizálható. A lágyrész sérülések – a porckorongok, idegek, a gerincvelő sérülései – komputertomográfiával és mágneses rezonanciavizsgálattal mutathatók ki. A gerinctáji csonttörés szakszerű ellátás esetén maradéktalanul gyógyul. A súlyos idegrendszeri tünetek, sajnos, sok esetben irreverzibilisek, azaz visszafordíthatatlanok. A súlyos nyaki gerincvelő-sérülés azonnali halált okozhat.

A beteg teendői

A gerincsérülést ne mozgassuk meggondolatlanul, mert beavatkozásunkkal további súlyos, életveszélyes károsodásokat idézhetünk elő. A beteg csak szakszerűen rögzítve mozgatható és szállítható. Ezért a sérülthöz haladéktalanul hívjunk mentőt.

Forrás: Családorvos


közvetlen linka könyvjelzőbe.

Gerincsérülések bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. György Gyula szerint:

  Az elmult év májusában gerincsérülést szenvedtem,leestem kb.2 m magasbol minek következtében eltörött 2 csigolyám,a D11-L1-es és sebészeti beavatkozással titan tartólemezt épitettek be 6 csavarral.Megváltozott a hátam görbülete és úgy érzem,hogy a csavarok elmozdultak ,mintha csusznának kifele és a protézis also felénél fájdalmat érzek.Az lenne a kérdésem,hogy nem lehetne eltávolitani a protézist ha már gond van vele,vagy mi a teendő ilyen esetben?

  • gerincinfo szerint:

   Kedves György Gyula!
   Kérem mielőbb forduljon orvoshoz. Ilyen esetben mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges!
   Mielőbbi jobbulást kívánok!

 2. Betti szerint:

  Nekem a 7. nyak csigolyám tört le.. és ami a furcsa hogy nem történt semmilyen balesetem. Napok óta fájt már a nyakam, de nem gondoltam h nagyobb baj lehet.. elindultam futni és a 3. lépésnél éreztem h valami nagyon nagy baj van a nyakammal. Akkor még elképzelésem sem volt h mi lehetett, mint utólag kiderült akkor tört le az a bizonyos darab a csigolyámból. Műteni nem kell, az orvosok azt mondják nincs nagy baj, nyakmerevítőt kell viselnem és elvileg majd magától helyre jön.
  Jelenleg van egy púp a nyakamon.. az csak a törés miatt van? Ugye nem fog úgy maradni?
  Illetve mi okozhatta h ilyen könnyen eltört a csontom? (21 éves vagyok)
  Előre is köszönöm a válaszukat.
  Üdv: Elek Bettina

 3. szilveszter andras zsolt szerint:

  szia Betti en elvegeztem egy mar tobb oras elsosegelynyujto szakkepzest,es ebbol kiindulva az ilyen spontan toreseknek Ca,Mg,es vitamin hianyoktol is bekovetkezhet,a toresek utan es annak helyen amennyiben jol mukodnek a csontkepzo sejtek o maga alakit ki egy ilyen kemeny csontos porckepzodmenyt,azt pedig ,hogy ugy marade szerintem a kovetkezo kontrol vizsgalatnal meg kell emlitened a kezelo orvosodnak
  szia udv en enyit tudok elozetesbe valaszolni ,ha erdekel,vedd figyelembe es vigyazz amennyire lehet egyelore a fizikai eroltetesekre

 4. Matrai Imre szerint:

  38. éves vagyok, 2009-ben szenvedtem motorbalesetet, 3-as agyeki csigolyam elrepedt a 4-esbol letörött 2,5 cm-es darab. Minden vizsgálaton(MR,Ct stb) voltam már mert rendszeresen faj a derekam a sérülés magasságában. Azóta rendszeresen a fejem is fáj migrénes jelleggel, csillapíthatatlanul, 1 napig is eltartva. A vizsgálatok után mindíg azt mondják meg lehetne műteni de nagyobb a kockázat mint a siker.
  Mit javasolnak, ha nem mütetem meg mi várható egy ilyen jellegű sérülést követően az elkövetkezendő éveimben?
  Üdv:Mátrai Imre

 5. Pataki Zoltán szerint:

  a Tegnapi nap folyamán kézen álltam, és valahogy elestem. és fejre érkeztem. hallottam hogy roppant valami, (Szerintem a nyakam volt) azóta fáj a nyakam.. nem nagyon, de érzem.. nem befolyásolja semmi a fájdalmat. a kérdésem az lenne hogy lehet-e valami baja a csigolyáknak? (pl. repedés, vagy törés, vagy hasonló)?

  • gerincinfo szerint:

   Kedves Pataki Zoltán!
   Kérdésére csak orvosi vizsgálat adhat megnyugtató választ, ezért kérem panaszával forduljon orvoshoz.
   Mielőbbi jobbulást kívánok!

 6. V.Ákos szerint:

  T. Válaszoló!
  10 napja volt egy ágyéki L.1-es csigolya kompressziós törésem, mely során a felső ventralis peremből babnyi darab letört, az íveket nem érinti a törés. Egyéb idegi, stb. tünetek nem jelentkeztek. A konzervatív kezelés mellett felmerült műtéti beavatkozás lehetősége is, de mivel ez jelen esetben nem szükségszerű, továbbá a jövőben máskor is elvégezhető műtéti beavatkozás lenne, így egyelőre ezzel nem éltem. (Az más kérdés, hogy gyakorlatilag semmit nem tudtam meg róla, hogy mit és hogyan műtenének, milyen kockázatok és jövőbeni remények mellett.) 5 nap szigorú fekvés után megérkezett a corsettem, amivel felkelhettem. A 6. napon hazaküldtek a kórházból minden egyéb instrukciók nélkül. Egyedül napi 1x kell injekciót beadnom magamnak a trombózis elkerülése végett, s 4 hét múlva kell kontroll röntgenre visszamennem.
  Kérdéseim:
  1. Továbbra is inkább feküdnöm kell, s csak a szükségletek miatt keljek fel a corsettel, vagy a még most corset mellett is előforduló kisebb fájdalom ellenére inkább mozogjak, próbáljak idehaza teljes életet élni?
  2. Esetleg van az előzőnek valami bevált terminológusa? Szakaszos, időben egyre növekvő terhelésre, stb.-re gondolok.
  3. Lehet-e, kell-e a corsetten történő lazítással folyamatosan növelni a derékra eső terhelést, ha igen, mikortól és milyen ütemben?
  4. Igaz-e, hogy kb. 12 hétig feltétlenül viselnem kell a a corsettet fekvő helyzetet kivéve?
  5. Kell-e, lehet-e, s ha igen milyen gyógytorna jellegű mozgásokkal erősítenem, vagy csak munkában tartani hátizmomat, hasizmomat, stb.?
  6. Lehet-e, ajánlott-e valami vitaminnal, egyéb táplálék kiegészítővel, stb. gyorsítani a csont gyógyulását? Ha igen, mi ajánlott?
  Válaszukat előre is köszönöm.

 7. TAKACS EVA szerint:

  A fiam aktiv sportolo mar 8 eve most 13 eves es felfedeztek hogy a gerinc csigolyakba hajszalvekony repedesek vannak.On szerint milyen eselyei vannak hogy helyre jojon.Koszonom,es varom a valaszat.

  • gerincinfo szerint:

   Kedves Takács Éva!

   Nem foglalkozunk betegségek diagnosztizálásával vagy orvosi tanácsadással. Kérem, kérdésével forduljon szakorvoshoz. Megértését köszönöm és minden jót kívánok.
   Üdvözlettel,

 8. Fehér Evelin szerint:

  Én január környékén fejre estem és most pár napja fáj a gerincem és a lapockámtól lejjebb egy olyan 5-10 cm-rel és és nehezen kapok levegőt és fel ülnöm is kész kín szenvedés és fel állnom is lehetséges hogy ez valami gerinc sérülés vagy csak egy sima hát fájdalom? köszönöm a választ előre is !!!

  • gerincinfo szerint:

   Kedves Fehér Evelin!

   Honlapunkon nem foglalkozunk betegségek diagnosztizálásával vagy orvosi tanácsadással. Kérem, kérdésével forduljon szakorvoshoz. Megértését köszönöm és minden jót kívánok.
   Üdvözlettel,

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>