Gerincsérülések

Melyek a jellegzetes gerincsérülések?

A gerincoszlopot csigolyák, porckorongok és szalagok építik fel. A csigolyák által alkotott gerinccsatornában található a gerincvelő. A gerincvelőből a csigolyák közti résekben lépnek ki a gerincvelői idegek. A túlzott erőbehatás következtében a gerincoszlop alkotóelemei külön-külön és együttesen is sérülhetnek. A csigolyák elmozdulhatnak egymáson, szalagsérülés, porckorongsérülés, csonttörés léphet fel. A gerincvelő és a gerincvelőből kilépő idegek is károsodhatnak. Gerincsérülés esetén súlyos idegrendszeri károsodás, érzés- és mozgászavar, bénulás, harántlaesio (teljes gerincvelői károsodás) alakulhat ki.

A gerincsérülések kialakulása

A gerincoszlop sérüléseit rendszerint súlyos külső erőbehatás okozza. A közvetlenül a gerincet érő ütés hatására direkt gerincsérülés jön létre. A fejre, ülepre, nyújtott alsó végtagra esés során fellépő erőhatás indirekt gerincsérülést okozhat. A gerinc extrém mértékű nyújtása, hajlítása következtében a csigolyatestek összenyomódhatnak, összeroppanhatnak, a csigolyanyúlványok leszakadhatnak.

 A gerincsérülés tünetei

-gerinctáji fájdalom, hátfájás, derékfájás, nyakfájás
-több irányba kisugárzó fájdalom
-mozgáskorlátozottság
-mozgási fájdalom
-fejfájás, általános rosszullét
 

A baleset után nem feltétlenül jelentkezik azonnali gerinctáji fájdalom – hátfájás, derékfájás, nyakfájás. A panaszok esetleg csak néhány óra múlva manifesztálódnak. Ilyenkor a beteg mozgása során további, életveszélyes károsodások alakulhatnak ki. Gerincsérülés gyanúja esetén ezért forduljunk orvoshoz.

A gerincsérülések kezelése

A gerincsérülések kezelési módja a sérülés helyétől és a sérülés okozta idegrendszeri tünetektől függ. Ha a sérülés idegrendszeri tüneteket nem okoz és a gerincoszlop stabilitása nem károsodik, konzervatív (nem műtéti) terápiát folytatnak. Idegrendszeri tünetek, instabil törés esetén általában műtéti beavatkozás szükséges.

Nyakcsigolya sérülések

A nyaki gerinc sérülései a nyúltvelői légzőközpont közelsége miatt súlyos idegrendszeri tüneteket, életveszélyes szövődményeket, azonnali halált okozhatnak! Nyaki gerincsérülés gyanúja esetén már az elsősegélynyújtás során is fokozott körültekintésre van szükség. A sérült csak szakszerű rögzítésben, vákuummatracban, nyakrögzítő gallérral szállítható. Konzervatív kórházi kezelés esetén a nyakra külső rögzítést (gallért, fixatőrt) helyeznek. Műtét esetén a törést feltárják, a sérült csigolyát fémmel stabilizálják és a sérült idegeket felszabadítják.

A háti csigolyák sérülése

A háti gerinccsigolyákat a mellkas stabilizálja, ezért sérülésük esetén az idegrendszeri tünetek veszélye kisebb. A háti gerincszakasz sérülése esetén rendszerint konzervatív terápiát folytatnak. A csigolyatörés egy-két hét ágynyugalom után megkezdett gyógytorna mellett eredményesen gyógyul.

Az ágyéki csigolyák sérülése

Az ágyéki csigolyák sérülése, törése esetén a gerinc stabilitása megbomlik, a gerinc deformálódik. Súlyos esetben idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Az ágyéki csigolyák időskorban a csontritkulás miatt sérülékenyek, összeroppanhatnak. Ha idegrendszeri tünetek nem mutatkoznak, a törés speciális fűzővel, korzettel rögzíthető. A rögzítést 8-12 hétig tartják fenn. A fűző viselése mellett a beteg zavartalanul mozoghat. A rögzítés eltávolítása után célzott gyógytorna javasolt. Idősebb korban néhány hetes ágynyugalom után korai funkcionális kezelést alkalmaznak. Idegrendszeri tünetek esetén műtéti beavatkozás szükséges.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a baleset mechanizmusa alapján gerinctáji sérülés gyanúja merül fel, azonnal hívjunk mentőt!

Az orvos teendői

Gerinctáji sérülés esetén a csonttörés a gerinc röntgenvizsgálata alapján pontosan diagnosztizálható. A lágyrész sérülések – a porckorongok, idegek, a gerincvelő sérülései – komputertomográfiával és mágneses rezonanciavizsgálattal mutathatók ki. A gerinctáji csonttörés szakszerű ellátás esetén maradéktalanul gyógyul. A súlyos idegrendszeri tünetek, sajnos, sok esetben irreverzibilisek, azaz visszafordíthatatlanok. A súlyos nyaki gerincvelő-sérülés azonnali halált okozhat.

A beteg teendői

A gerincsérülést ne mozgassuk meggondolatlanul, mert beavatkozásunkkal további súlyos, életveszélyes károsodásokat idézhetünk elő. A beteg csak szakszerűen rögzítve mozgatható és szállítható. Ezért a sérülthöz haladéktalanul hívjunk mentőt.

Forrás: Családorvos


közvetlen linka könyvjelzőbe.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.